Komkommer kweken in je moestuin: alles wat je moet weten

Komkommer kweken

Komkommer kweken in je moestuin: alles wat je moet weten

Komkommers zijn heerlijke, verfrissende groentes die je perfect zelf kunt kweken in je moestuin. Of je nu een beginnende moestuinier bent of al jaren met je handen in de aarde zit: komkommer kweken is leuk, leerzaam en vooral heel lekker! In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het succesvol kweken van komkommers. Van het kiezen van het juiste ras en het voorzaaien tot het verzorgen van de plant en het oogsten van je eigen komkommers.

Waarom zelf komkommers kweken?

Zelf komkommer kweken heeft veel voordelen. Je weet precies wat erin zit, je kunt kiezen voor biologische rassen en je hebt altijd verse komkommers bij de hand. Bovendien is het kweken van komkommers een leuke activiteit om samen met je kinderen te doen.

Komkommers voorzaaien: zo begin je goed

Komkommers houden van warmte. Daarom is het slim om ze voor te zaaien in april of mei, binnenshuis of in een kas. Gebruik een potje met potgrond en steek het zaadje ongeveer 1 à 2 centimeter diep in de grond. Zet de potjes op een warme, lichte plek, zoals een vensterbank of een verwarmde kas. Na ongeveer een week zie je de eerste groene kiemen verschijnen.

Tip: Gebruik biologisch afbreekbare potjes, zodat je de jonge plantjes later met pot en al kunt uitplanten. Zo beschadig je de wortels niet.

Uitplanten in de moestuin

Zodra de nachten geen vorst meer brengen (meestal na half mei), kun je de jonge komkommerplanten buiten uitplanten. Kies een zonnige plek in je moestuin waar de plant beschut staat tegen wind. Komkommers houden van voedzame, goed doorlatende grond. Meng daarom wat compost of oude mest door de aarde voor je gaat planten.

Plant de komkommers niet te dicht op elkaar. Ze houden van ruimte! Reken ongeveer 40 à 50 centimeter tussen de planten. Geef direct na het planten wat water, zodat de wortels goed kunnen aanslaan.

Verticaal of horizontaal kweken?

Komkommerplanten zijn echte klimmers. Je kunt ze dus prima verticaal laten groeien langs een rek, draad of bamboestok. Dit bespaart ruimte én voorkomt dat de vruchten op de natte grond liggen, wat schimmels kan veroorzaken. Heb je veel plek? Dan kun je ze ook gewoon over de grond laten kruipen.

Verzorging: water, voeding en steun

Komkommers zijn dorstige planten. Zeker in de zomer hebben ze veel water nodig. Geef regelmatig water aan de voet van de plant, liefst in de ochtend. Pas op dat je het blad niet nat maakt, want dat vergroot de kans op meeldauw.

Ook voeding is belangrijk. Geef wekelijks wat biologische vloeibare plantenvoeding of compostthee. Zo blijven je planten gezond en productief.

Tip: Haal regelmatig de eerste zijscheuten weg om de energie naar de hoofdvrucht te laten gaan. Later kun je wel wat zijscheuten laten groeien voor meer opbrengst.

Wanneer kun je oogsten?

Na zo’n 8 tot 10 weken kun je de eerste komkommers oogsten. De meeste rassen zijn klaar als ze zo’n 20 à 30 centimeter lang zijn, maar dat kan per soort verschillen. Pluk de komkommers regelmatig, want hoe vaker je oogst, hoe meer nieuwe vruchten de plant zal aanmaken.

Gebruik een scherp mesje of een snoeischaar om de vrucht af te snijden, zo beschadig je de plant niet. Oogst bij voorkeur in de ochtend, dan zijn de komkommers lekker sappig.

Veelvoorkomende problemen

Let goed op bladluis, meeldauw en slakken. Je kunt bladluis bestrijden met lieveheersbeestjes of een milde oplossing van water en groene zeep. Meeldauw voorkom je door voldoende afstand tussen de planten te houden en niet over het blad te sproeien.

Komkommer kweken

Komkommer kweken is niet moeilijk, als je weet waar je op moet letten. Met een beetje aandacht, voldoende water en liefde voor je moestuin kun je de hele zomer genieten van je eigen verse komkommers. En geloof ons: niets smaakt zo lekker als een zelfgekweekte komkommer, knapperig en vers van de plant!

Wil je meer weten over hoe je zelf jouw eigen makkelijke moestuin kunt beginnen?

Lees dan het boek: De Makkelijke Moestuin 2.0 en kom alles te weten over de makkelijke moestuin.

Bekijk het boek hier op Bol.com

Wil je meer tips over moestuinieren of ben je benieuwd welke groenten je nog meer kunt kweken in jouw tuin? Neem dan een kijkje bij de andere artikelen op Moeders Moestuin.

Meer lezen


Uitloggen op dit account

Geef een reactie

Wil jij leren moestuinieren?

Download nu je gratis moestuinplanner

moestuinplanner
Hou bij wat je gezaaid hebt op deze handige moestuinplanner.

Moesie de moestuincoach

Blijf op de hoogte van MoedersMoestuin

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Groene vingers?

Tuin algemeen

Moesie de moestuincoach

De makkelijke moestuin 2.0