Welk hout gebruiken voor het maken van een moestuinbak?

Welk hout voor moestuinbak?

Welk hout gebruiken voor het maken van een moestuinbak?

Bij het maken van een moestuinbak komt heel wat kijken. Het kiezen van het juiste hout is hierbij een belangrijke factor. Het hout moet namelijk bestand zijn tegen de weersomstandigheden en je wilt ook graag dat je moestuinbak jarenlang meegaat. Maar welk hout kun je nu het beste gebruiken voor je moestuinbak?

Welk hout gebruiken voor een moestuinbak?

Een van de eerste stappen als je wilt beginnen met een moestuinbak, is nadenken over het materiaal van de bak. Kies je voor een houten moestuinbak, dan rijst alweer de volgende vraag: want welk hout kun je hier dan het beste voor gebruiken? In dit artikel zullen we de verschillende houtsoorten bespreken.

Onbehandeld hout

Het eerste punt om op te letten is om gebruik te maken van onbehandeld hout. Hierbij kan je denken aan bijvoorbeeld lariks- of douglashout. Dit hout gaat lang mee en heeft van nature een hoge weerstand tegen vocht en schimmels.

Bovendien is het een goede ecologische optie omdat er namelijk helemaal geen chemische stoffen nodig zijn om het hout te behandelen.

Thermisch hout

Een andere optie is om gebruik te maken van thermisch behandeld hout. Hierbij wordt het hout verhit zodat het beter bestand is tegen weer en wind. Het hout wordt hierdoor donkerder van kleur, maar de duurzaamheid ervan neemt toe. Thermisch behandeld hout is daarnaast ook ecologisch verantwoord omdat er geen chemische middelen bij komen kijken.

Geïmpregneerd hout

Geïmpregneerd hout wordt ook vaak gebruikt voor het maken van een moestuinbak, maar dit is zeker niet aan te raden. Bij geïmpregneerd hout wordt namelijk een chemisch houtverduurzamingsmiddel gebruikt. Dit middel bevat onder andere arseen en chroom VI en is schadelijk voor het milieu. Bovendien kan het middel via de wortels in de planten terechtkomen wat niet bevorderlijk is voor jouw eigen gezondheid. En dat zal vast niet de bedoeling zijn als je er voor kiest om te moestuinieren.

Wanneer het hout niet behandeld is, zal het in de loop der jaren vergrijzen. Dit is een natuurlijk proces dat geen invloed heeft op de duurzaamheid van het hout. Een ander voordeel van onbehandeld of thermisch behandeld hout is dat het niet-giftig is en dus geen schade kan veroorzaken aan de planten.

Juiste afmetingen

Het kiezen van de juiste afmetingen van het hout is ook belangrijk bij het bouwen van een moestuinbak. De breedte en diepte zouden minstens 40 centimeter moeten zijn en de hoogte minstens 20 centimeter. Zo hebben de planten voldoende ruimte om te groeien en kan je makkelijker wieden zonder je rug te belasten.

Hou makkelijk bij wat je gezaaid heb, schrijf het op de moestuinplanner.

Tot slot is het ook belangrijk om te kijken hoe het hout in elkaar gezet wordt. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om de moestuinbak in elkaar te zetten met bijvoorbeeld schroeven of spijkers. Het gebruik van lijm is hierbij af te raden. Lijm kan namelijk warmte vasthouden en dit kan resulteren in dode planten.

Welk hout voor het maken van moestuinbak?

De keuze van hout bij het maken van een moestuinbak een belangrijk punt. Onbehandeld hout is de meest duurzame, ecologische en niet-giftige optie. Kies voor de juiste afmetingen en constructie om de beste resultaten te behalen.

>>>Bekijk moestuinbakken van douglashout hier op Bol.com

Vermijdt zeker geïmpregneerd hout omdat dit schade kan toebrengen aan het milieu en de planten. Lees meer over waarom je beter geen geïmpregneerd hout kunt gebruiken voor je moestuin, in dit artikel.

Meer lezen over de moestuinbak



Uitloggen op dit account

Geef een reactie

Download nu je gratis moestuinplanner

moestuinplanner
Hou bij wat je gezaaid hebt op deze handige moestuinplanner.

Tuinmeubelshop

Moesie de moestuincoach

Blijf op de hoogte van MoedersMoestuin

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Groene vingers?

Tuin algemeen

Moesie de moestuincoach

De makkelijke moestuin 2.0